0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

İttifaktan beklentiler

21 Kasım 2018 tarihinde, yani Çarşamba günü Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Bahçeli’nin beklenen görüşmeleri gerçekleşti. 

Beklenen diyorum, çünkü gerek AK Parti’nin ve gerekse Milliyetçi Hareket Partisi’nin tabanında Cumhur İttifakı’nın devam ettirilmeyeceği algısı, iki partinin de tabanlarını mahzun etmişti… 

İki partinin liderlerinin tekrar bir araya gelişi, iki partinin de tabanlarında sevinç ve istikbal için güven duygusunu pekiştirmiştir. 

Tabi, bu bir araya gelmeden, Cumhur İttifakı’nı devam ettirmeden, iki partide de rahatsızlık duyan azınlıklar olabilir, vardır. Bunu ideolojik körlük, ya da şahsî menfaat saikiyle izah edebiliriz. Zira bir önceki seçimde her iki partinin hem de her kademesinde siyaset yapan birçok aktörün, bu ittifakın partilerine zarar vereceğini söyleyip durduklarını hepimiz hatırlıyoruz.  

Ama yaşayarak gördük ki, gerçek hiç de bunların söylediği gibi tahakkuk etmedi... MHP’nin bu ittifaktan dolayı oylarını İYİ Parti’ye kaptıracağını, baraj altında kalacağını, bu ittifakın MHP için siyasî intihar olacağı… v.s.v.s. gibi iddialar ortaya attılar, ayrıca bu iddialarını kamuoyu yoklamaları verileri (!) ile de süslediler. Ak Parti’nin ise özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde oy tabanını tamamen kaybedeceğini, Batı’da da özellikle büyük şehirlerde oy kaybına uğrayacağını, yine kamuoyu yoklamaları verileri (!) ile süslediler!.. 

Ne oldu peki?.. 

Ne MHP oy kaybetti, ne de AK Parti!.. 

Aksine iki parti de bundan kazançlı çıktı!.. 

Geçmiş iyi analiz edilirse, bu ittifaktan iki partinin de kazançlı çıkacağını söylemek mümkün… Ama tek şartla!.. 

Halk’ta karşılığı olan, Vizyon sahibi ve Belediyecilik’te “para”yı namusluca kontrol edebilecek adayları tesbit ederlerse, seçime girdikleri il ve ilçede Belediye Meclis Üyeleri’ni şehrin sosyolojik dengelerini göz önüne alarak, orantılı biçimde ve adilce oluştururlarsa, başarılı olurlar!.. 

Bu son vurguladığım şey, son derece önemlidir!.. Buna riayet edilmediği yerlerde hep seçim kaybedilmiştir!.. Bunun en tipik örneği AK Parti’nin İzmir’deki seçim kayıplarıdır!.. 

Bu konuyu Çarşamba günü işleyeceğim. 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX